innerpagebanner

Hjernesagens forskningslegat 2024

Hjernesagens forskningslegat går til hjælpt til mennesker med skjulte handicap efter forbipasserende blodpropper

På vegne af Hjernesagen uddelte Hendes Majestæt Dronning Mary foreningens forskningslegat til ph.d.-studerende Birgitte Hede Ebbesen fra Aalborg Universitet. Legatet får hun til sin fortsatte forskning i forbipasserende blodpropper og såkaldte mindre stroke.

Søndag den 2. juni 2024 overrakte Hendes Majestæt Dronning Mary Hjernesagens Ærespris til ph.d.-studerende Birgitte Hede Ebbesen fra Aalborg Universitet. Legatet får hun til sin forskning i hhv. forbipasserende blodpropper i hjernen, et såkaldt TCI, og mindre stroke.

”Det er meget vigtig forskning, som Birgitte laver. Ikke mindst fordi TCI og de mindre stroke er et område, som meget ofte næsten negligeres, fordi fokus i behandlingssystemet helt naturligt samler sig om de store stroke, hvor den ramte efterfølgende risikerer meget invaliderende men,” siger Hjernesagens direktør, neuropsykolog Birgitte Hysse Forchhammer. Hun uddyber:

”Men selvom vi traditionelt anser personer med et TCI eller et mindre stroke som nogen, der er sluppet heldigt – og de faktisk også er det, sammenlignet med andre – så betyder det langt fra, at de alle uden videre kan vende tilbage til deres hidtidige liv. Derfor er det så vigtigt, at vi har forskere, som også ser på netop denne ganske store gruppe af ramte.”

En tredjedel oplever eftervirkninger
Faktisk er det sådan, at op mod hver tredje person, som får enten et TCI eller et mindre stroke, efterfølgende oplever at have men af episoden. Det kan være i form af invaliderende træthed, depression, angst og kognitive udfordringer. Og det kan for mange gøre det vanskeligt at vende tilbage til livet, som det har formet sig hidtil med sociale forpligtigelser, et arbejdsliv osv.

Birgitte Hede Ebbesens forskning fokuserer bl.a. på at indkredse de dele af de ramte, som oplever eftervirkninger af deres TCI eller mindre stroke – og dernæst på at udvikle rehabiliteringstilbud, der kan afhjælpe eftervirkningerne.

Prisen blev overrakt af Hendes Majestæt Dronningen ved Hjernesagens 30 års jubilæum i DGI Huset i Vejle og ud over ære, blomster og diplom består den af 100.000 kr., som skal anvendes til Birgitte Hede Ebbbesens forskning.

Kort om stroke
Stroke er en fællesbetegnelse for blodpropper og blødninger i hjernen. Hvert år rammes mere end 12.000 danskere af et stroke – det svarer til, at en ny person bliver ramt hvert tredje kvarter døgnet rundt. Det gør sygdommen til en af de helt store folkesygdomme i Danmark, den hyppigste årsag til, at voksne får et handicap og den fjerdehyppigste dødsårsag.

Kort om TCI og mindre stroke
Hvert år rammes cirka 5.000 danskere af en forbipasserende blodprop i hjernen, et såkaldt TCI – og cirka lige så mange får et mindre stroke. Mens der er faste retningslinjer for behandling og anbefalinger til rehabilitering af stroke, er det meget forskelligt fra hospital til hospital og kommune til kommune, hvordan man følger op på patienter med TCI og mindre stroke. Ikke desto mindre viser tidligere forskningsprojekter, at omkring en tredjedel af disse patientgrupper efterfølgende oplever forskellige problemer, som gør en tilbagevenden til livet, som det har formet sig hidtil, vanskelig.

Hjernesagens forskningslegat er i 2024 blevet uddelt for anden gang. Sidste år gik legatet til læge Anders Sode West, som forsker i lysterapi til mennesker med hjernetræthed. Forskningslegatet uddeles i portioner på kr. 50.000, og Birgitte Hede Ebbesen fik i år to legater – et til hvert af hendes forskningsområder. Legatet er blevet muligt efter en arv, som Hjernesagen modtog i 2022.