Blodpropper og hormonbaseret prævention

22.07.24

Et nyt studie fra Bispebjerg Hospital bekræfter, at der er lavere risiko for at få en blodprop, hvis man bruger hormonspiral sammenlignet med p-piller med østrogen.

Risikoen for at få en blodprop som unge er heldigvis meget lav. Flere studier, hvor forskerne har analyseret meget store mængder data, har dog gennem tiden vist, at risikoen for at få en blodprop hos unge kvinder, der bruger p-piller med østrogen som prævention, er lidt større end hos andre kvinder.

Dette billede er blevet bekræftet i et helt nyt studie fra Bispebjerg Hospital, der er baseret på tal fra omkring 2 millioner danske kvinder. Studiet viser, at risikoen for at få en blodprop er 50% procent lavere hos kvinder, der bruger en hormonspiral sammenlignet med kvinder, der bruger p-piller som prævention.

Men de faktisk tal er stadigvæk ganske lave: Helt konkret skønner forskerne bag, at hvis 100.000 kvinder brugte hormonspiral i ét år, ville man undgå seks blodpropper. Hormonspiralen, der anvendes, indeholder ikke østrogen, men i stedet for bl.a. hormonet levenorgestrel.

Et bifund i studiet er, at de kvinder, som anvender hormonspiralen, ikke alene får færre blodpropper sammenlignet med p-pille-brugerne, men faktisk også færre blodpropper end de kvinder, som slet ikke anvender hormonbaseret prævention. Dette fund er dog usikkert, understreger forskerne, og vil derfor kræve yderligere studier for endeligt at af- eller bekræfte denne effekt.

Læs hele originalartiklen her.