Ny lov om pårørende på vej
Næsten hver fjerde erhvervsaktive og studerende i Danmark er også pårørende, og en stor undersøgelse, KMD gennemførte i 2018, viser, at det påfører dem en række udfordringer i hverdagen – både af personlig, social, helbredsmæssig og økonomisk art. Mere end hver tredje angiver således, at de har været nødt til at bruge deres feriedage for at varetage deres pårørenderolle – det kan fx være at deltage i møder med kommunen, ledsage den ramte til læge osv.
Desuden fortæller hver fjerde, at de har været nødt til at sygemelde sig som følge af deres rolle som pårørende – og 14 procent overvejer helt at forlade arbejdsmarkedet på grund af deres pårørendeforpligtigelser.
Et EU-direktiv fra 2019 pålagde imidlertid Danmark såvel som de øvrige EU-lande at lave om på lovgivningen, så pårørende fremover får ret til at tage minimum fem dage fri om året for at passe deres rolle som pårørende. Det skal senest ske i 2022, og derfor har Hjernesagen nu i samarbejde med 26 andre organisationer sendt et brev til Folketinget med en række anbefalinger til det kommende lovforslag.
Det har nemlig ikke bare store konsekvenser for den enkelte familie – det koster også arbejdsgiverne og samfundet som helhed dyrt, at der i dag ikke eksisterer en ordning, som aflaster de pårørende: Undersøgelsen fra KMD viser, at pårørendeopgaven hvert år koster arbejdsgiverne 314 mio. kr. til sygedage alene.
Du kan læse brevet til Folketingets Beskæftigelses- og Ligestillingsudvalg med tilhørende illustrative cases her: Brev Til FT Om Pårørendedage EU Direktiv