Vi savner en kronikerpakke til strokeramte

03.10.24

Hjernesagen hilser regeringens sundhedsreform velkommen – og bakker helhjertet op omkring mange af reformens delelementer. Men vi savner et udspil til en kronikerpakke på strokeområdet. Læs Hjernesagens kommentar til sundhedsreformen her.

Hjernesagen er overordnet glad for mange af elementerne i regeringens udspil til en sundhedsreform. Eksempelvis flyttes en række sundhedsopgaver fra kommunerne til regionerne – herunder ansvaret for rehabilitering på specialiseret niveau og dele af den avancerede genoptræning.

I sig selv kommer det til at være et stort skridt fremad for mennesker med erhvervet hjerneskade, men der er også elementer, vi savner i sundhedsreformen. Fx håber vi, at den endelige reform også kommer til at indeholde en kronikerpakke til mennesker, der rammes af stroke, blodprop eller blødning i hjernen.

Stroke er den hyppigste årsag til handicap hos voksne og en af de hyppigste dødsårsager herhjemme, og vi ved, at der er en række ting, vi som samfund kan gøre for at mindske de negative effekter af et stroke.

En kronikerpakke til strokeramte vil både give samfundsøkonomiske gevinster og bedre livskvalitet for den enkelte!

Sådan en pakke kunne eksempelvis indeholde:

  • Sekundær forebyggelse, dvs. forebyggelse af, at en ramt får et nye stroke efterfølgende, i form af opfølgning på de vigtigste risikofaktorer, fx forhøjet blodtryk, atrieflimren og inaktivitet
  • Opfølgende indsatser i forhold til de hyppigste komplikationer til stroke: Eksempelvis depression, træthed, spasticitet og smerter
  • Vedligeholdende træning til de ramte, der har vedvarende fysiske, kognitive og kommunikative handicap
  • Støtte til de pårørende.

I Hjernesagen arbejder vi målrettet for at forebygge stroke gennem oplysningskampagner, blodtryksmålinger og øget opmærksomhed på sygdommen generelt. Men vi ser ind i en demografisk udvikling, hvor vi får flere og flere ældre medborgere de kommende årtier – og alene på grund af denne udvikling, kan man forudsige, at antallet af mennesker, der rammes af stroke, vil stige i de kommende årtier.

En kronikerpakke til denne store og voksende gruppe af mennesker, der lever med stroke, er sund fornuft, der vil gøre en god reform endnu bedre!